Het oprichten van een MKB-bedrijf begint met het opstellen van een ondernemersplan. Hierin wordt beschreven wat het bedrijf gaat doen. Een bedrijfsplan is belangrijk om financiers over te halen in de nieuwe onderneming te investeren. In het plan wordt uitleg gegeven over de producten of diensten die worden geleverd, een (financiële) toekomstprognose voor het bedrijf gegeven maar wordt ook een beeld geschetst van de positie ten opzichte van concurrenten.
Welke rechtsvorm
Elke onderneming heeft een andere rechtsvorm. Die zijn onderverdeeld in rechtsvorm met of zonder rechtspersoonlijkheid. Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid, zoals een eenmanszaak, een vennootschap onder firma of maatschap, is de ondernemer na de oprichten ook met privévermogen aansprakelijk voor eventuele schulden. Bij een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid, zoals een naamloze of besloten vennootschap, is dit meestal niet het geval. Ook moet een bedrijfspand worden gevonden bijvoorbeeld met behulp van een makelaar.
Zorgen voor gas, water en licht
Een nieuwe onderneming moet gas, water en licht hebben. Zakelijke energie voor mkb afsluiten, gaat het makkelijkst door de prijzen en contracten te vergelijken via een energievergelijker op internet. Als eenmaal de juiste leverancier is gevonden, kan ook direct een contract worden afgesloten.
Inschrijven Kamer van Koophandel
Een nieuwe onderneming moet zich inschrijven bij de Kamer van Koophandel, onder meer om een BTW-nummer te krijgen wat weer vermeld moet worden wanneer een factuur wordt uitgeschreven. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel kan vanaf een week voor de start van het bedrijf. Er wordt een eenmalig bedrag betaald voor de inschrijving. Een startende ondernemer wordt dan ook direct aangemeld bij de Belastingdienst.
Andere zaken
De nieuwe onderneming moet een bedrijfsadministratie bijhouden en minimaal 7 jaar bewaren. Hierbij moet gedacht worden aan het bijhouden van bijvoorbeeld een loonadministratie, de voorraad, de in- en verkoop en facturen.
Verder is het belangrijk dat het MKB bedrijf bankzaken heeft geregeld, zoals een eigen rekening, en de juiste verzekeringen, zoals die voor arbeidsongeschiktheid, aansprakelijkheid en ziektekosten. Ook kunnen, afhankelijk van de branche waarin de onderneming actief is, bepaalde vergunningen noodzakelijk zijn. Daarnaast zijn de producten of diensten die de onderneming verkoopt of aanbiedt mogelijk uniek en innovatief, waardoor het verstandig is om bijvoorbeeld patentrecht aan te vragen. Hiermee wordt voorkomen dat de concurrentie er ook mee aan de haal kan gaan.
Personeel aannemen
Een van de laatste stappen is het aannemen van personeel. Een startend MKB bedrijf zal moeten beslissen hoeveel mensen in het begin worden aangenomen en of ze parttime of fulltime gaan werken. Om personeel te vinden, worden uitzend- of wervingsbureaus ingeschakeld.