image Werken in de gezelligste omgeving van Nederland! image Waarom werken via een uitzendbureau?

  Welke werkzaamheden voert een metselaar uit?

  Iedereen weet wat een metselaar is, maar niet iedereen weet precies wat een metselaar doet. Daarom hebben wij uitgezocht welke werkzaamheden een metselaar uitvoert!

  De hoofdtaak: metselen!

  De hoofdtaak van een metselaar is natuurlijk metselen. Dit houdt in dat met behulp van cement (ook wel “mortel” of “specie” genoemd) stenen netjes aan elkaar worden gemaakt, zonder tussenruimtes. Meestal gaat het hierbij om muren of vloeren. Het is zeer belangrijk dat dit nauwkeurig gebeurt, want een muur moet stevig zijn. Het is uiteraard niet de bedoeling dat een muur zomaar uit elkaar kan vallen!
  Nu denk je misschien dat metselen de enige taak is van een metselaar, maar bij het metselen van muren komen nog een hoop andere werkzaamheden kijken…

  Stenen op maat slijpen

  Iedere muur of vloer is anders. Daarom moeten stenen vaak eerst op maat geslepen worden zodat ze precies passen. Ook dit is iets waar grote precisie voor nodig is, wanneer een steen niet nauwkeurig wordt bijgeslepen zullen er ongelijkheden ontstaan. Naast dat dit er vaak lelijk uit ziet, kan het in sommige gevallen ook voor instabiliteit zorgen. Een metselaar dient zijn aandacht er dus bij te houden bij het op maat maken van stenen.

  Cement mixen

  De cement die een metselaar gebruikt zal eerst gemixt moeten worden. Dit doet de metselaar zelf, door een mengsel in een cementmolen te doen. Het is hierbij belangrijk dat dit mengsel niet te dun of te dik is, maar precies goed. 

  Metselverband kunnen leggen

  Een metselverband is de manier waarop stenen ten opzichte van elkaar versprongen liggen. Dit is van groot belang voor de stevigheid van een muur. Een metselaar moet deze verbanden dus kunnen inzien en aanbrengen. 

  Bouwtekeningen aflezen

  Voor dat een metselaar kan gaan metselen, dient hij of zij vaak eerst een bouwtekening te bekijken. Hierdoor weet de metselaar wat, op welke plek en hoe er precies iets moet gebeuren. Voor een willekeurig persoon kunnen deze bouwtekeningen wel eens lastig zijn om te begrijpen. Een metselaar dient dus te weten hoe deze tekeningen afgelezen moeten worden, en moet deze indien nodig aan kunnen passen. 

  Hoe wordt ik metselaar?

  Zoals in dit artikel beschreven komt er meer kijken bij metselen dan je zou denken. De beste manier om alle benodigde kennis op te doen is het volgen van een opleiding metselaar.

  Related Posts
  • All
  • By Author
  • By Category