Specialiseren in je vakgebied: training in creditmanagement image Hoe weet je welk beroep bij je past?

  Het trekkerrijbewijs

  Het trekkerrijbewijs, oftewel het T-rijbewijs, is sinds een paar jaar verplicht voor het rijden met een tractor of ander soortgelijk voertuig op de openbare weg. Maar hoe zit dit precies? We leggen het je uit.

  Waarom het T-rijbewijs?

  In de afgelopen jaren is de veiligheid in het verkeer in Nederland enorm verbeterd. Echter gebeuren er nog steeds veel ongevallen waar tractoren en motorrijtuigen met beperkte snelheid bij zijn betrokken. Daarom is het belangrijk dat iedere bestuurder die hiermee op de openbare weg rijdt een T-rijbewijs op zak heeft. Op deze manier kan hij of zij veilig op de openbare weg rijden en gebeuren er hopelijk minder ongevallen. Het rijbewijs geldt dus voor tractoren en motorrijtuigen met beperkte snelheid. Motorrijtuigen met een beperkte snelheid mogen en kunnen niet harder rijden dan 25 km/u. Hieronder vallen bijvoorbeeld ook terminal trekkers, heftrucks breder dan 1,30 meter, verreikers en grasmaaiers.

  Hoe kun je je T-rijbewijs halen?

  Iedereen die al voor 1 juli 2015 in het bezit was van een B-rijbewijs en dit nog steeds is, krijgt automatisch de bevoegdheden van het T-rijbewijs. Bij de eerstvolgende vernieuwing van het B-rijbewijs krijg je er automatische de categorie T bij. Als je dit niet hebt, mag je vanaf 16 jaar je T-rijbewijs halen. Vanaf 15,5 jaar mag je theorie-examen worden afgelegd. De eisen voor een T-rijbewijs zijn gelijk aan die van het B-rijbewijs. Je hebt dezelfde regels voor bijvoorbeeld rijden onder invloed. Met een T-rijbewijs mag je ook een motorrijtuig met beperkte snelheid met aanhangwagen besturen.

  Op eigen terrein

  Je hebt dus een T-rijbewijs nodig voor het rijden met een heftruck breder dan 1,30 meter op de openbare weg. Het verschilt per situatie of dit ook op eigen terrein geldt. Als je op je terrein een bord neerzet met ‘eigen terrein’ betekent dit niet automatisch dat de wegenverkeerswetgeving er niet geldt. Het terrein afsluiten met een hek of slagboom is meestal wel voldoende. Bekijk dit eerst goed voor je personeel zonder T-rijbewijs hier laat rondrijden.

  Heftruckcertificaat

  Misschien denk je dat een T-rijbewijs dubbelop is met een heftruck, omdat je voor het rijden met een heftruck een certificaat nodig hebt. Echter is dit niet het geval. Het is voor een heftruckchauffeur voldoende dat hij of zij een deugdelijke cursus heeft gevolgd die is gegeven door iemand met een heftruckcertificaat.

  Related Posts
  • All
  • By Author
  • By Category